Vlaanderen

Samen naar EEN CIRCULAIRE DEELECONOMIE!

Gent (1)_cropped.jpg
Gent (3)_cropped.jpg
Gent (2)_cropped.jpg

Woon of werk je in een Vlaamse stad en ben je actief met delen of duurzaamheid? Of ken je lokale organisaties die actief zijn in de deel- of circulaire economie? Dan hebben we jou nodig!

We hebben jou nodig omdat we aan iets bijzonders werken. In heel Europa wordt er door burgers zoals jij gewerkt aan nieuwe vormen van economie die bijdragen aan een duurzame en sociale leefomgeving. De deeleconomie verbindt mensen rechtstreeks met elkaar, zodat ze allerlei goederen kunnen delen, lenen, ruilen en verhuren. Denk aan de ‘Babytheek,’ een bibliotheek voor babyspullen of aan ‘Peerby’, een online platform voor het delen en huren van spullen op buurtniveau. De circulaire economie biedt nieuwe bedrijfsmodellen waarbij het afval van de ene persoon of organisatie de hulpbron van een ander is. ‘Refurn’ zet in op reparatie, hergebruik en distributie van meubelen en is daarmee een mooi voorbeeld van een circulaire economie. Neem je de deeleconomie en de circulaire economie samen, dan biedt dat unieke kansen voor onze steden, de maatschappij, het bedrijfsleven en het milieu. 

Vlaanderen werkt samen met steden in Nederland, Portugal, Italië, Slovenië en Griekenland om de kansen van een circulaire deeleconomie optimaal te benutten. Het doel van dit project is om de inwoners, ondernemers, initiatiefnemers en stadsbesturen van deze steden in staat te stellen om van elkaar te leren maar ook om voor Europese en lokale overheden te verkennen hoe zij de circulaire deeleconomie kunnen faciliteren. Ben jij actief in de deel- en/of circulaire economie, en wil jij de impact van jouw organisatie vergroten door kennis en ervaring te delen met stadsgenoten binnen en buiten Vlaanderen? Meld je dan nu aan!

Extra belangrijk voor Vlaanderen: de ‘commons’

Alle deelnemende steden kijken naar de lokale circulaire deeleconomie als geheel maar leggen daarbij extra focus op specifieke stedelijke uitdagingen en/of kansen. Binnen de samenwerking focust Vlaanderen zich op de ‘commons’, ofwel het ‘gemeengoed.’ De term verwijst naar goederen die beheerd worden door de gebruikers zelf. Het gemeenschappelijk beheer staat centraal in de commons-gedachte. Bouw jij aan een initiatief of organisatie in de circulaire en/of deeleconomie op een manier die aansluit op de filosofie van de commons, meld je dan nu aan!

Waarom meedoen?

Door deelname aan dit project:

  • kun je leren van (vergelijkbare) initiatieven en organisaties uit Vlaanderen en andere Europese steden;

  • help je organisaties en initiatiefnemers in diverse landen verder;

  • kom je direct in contact met de beleidsmakers;

  • wordt de positieve impact die je probeert te hebben versterkt!

Wat doen we met jouw inbreng?

We doen ons uiterste best om de ervaringen en ideeën van jou en vele anderen in diverse Europese steden, zo bruikbaar mogelijk zichtbaar te maken voor jou, de mensen en organisaties in jouw stad, en diverse stedelijke en Europese overheden. Hierbij blijf jij anoniem tenzij je nadrukkelijk toestemming hebt gegeven om persoonsgebonden informatie te delen. Door van elkaar te leren hoeft niet overal het wiel (volledig) opnieuw uitgevonden te worden en kunnen de Vlaamse buurten en steden uit heel Europa sneller de kansen van de circulaire deeleconomie to volle wasdom laten komen.

Meer lezen over dit project? Klik hier [Engelstalige pagina]